Opzetten holding structuur

ONZE DIENST

Oprichting holdingstructuur

Wat houdt een holdingstructuur/dubbele BV structuur in?

Bij een holdingstructuur is er sprake van een relatie tussen twee BV’s: de werkmaatschappij en de holding BV (ook wel houdstermaatschappij genoemd). Voor het opzetten van een holdingstructuur zijn dus altijd twee verschillende BV’s nodig, maar een holding BV kan ook meerdere werkmaatschappijen onder zich hebben vallen.

Vanuit de werkmaatschappij worden alle dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf verricht en de aansprakelijkheden liggen ook bij deze werkmaatschappij. Binnen de holding BV worden geen werkzaamheden of bedrijfsactiviteiten uitgeoefend, deze BV dient voor het houden van de aandelen.

De voor- en nadelen van een holdingstructuur

Het onderbrengen van een BV in een holdingstructuur brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder:

  • Het spreiden van financiële risico’s
  • Besparen van belastingen
  • De onderneming is eenvoudiger in delen over te dragen (bijvoorbeeld bij verkoop)
  • Mogelijkheid tot het verlenen van een hypotheek vanuit de holding BV

 

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan het hanteren van een holdingstructuur, deze nadelen gelden echter niet in alle situaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een holdingstructuur is niet altijd fiscaal aantrekkelijker
  • Kan nadelig zijn bij buitenlandse handel

 

Weeg de voor- en nadelen van een holdingstructuur bij het oprichten van een BV altijd goed tegen elkaar af, het is niet aan te raden en ook niet financieel aantrekkelijk om op een later moment alsnog te kiezen voor het opzetten van een holdingstructuur.

De oprichting van een holdingstructuur: hoe gaat dit in zijn werk?

De oprichting van een holdingstructuur verschilt in principe niet erg veel vergeleken met de oprichting van een enkele BV. Feitelijk gezien wordt er in dit geval niet één BV opgericht, maar twee. Het proces voor het oprichten van een BV herhaalt zich dus eigenlijk. Een extra vereiste hierbij is het opstellen en ondertekenen van verschillende overeenkomsten tussen de holding BV en de ondernemer, zoals een arbeidsovereenkomst DGA.

Assistentie van JKBoekhouding bij de oprichting van een holdingstructuur.

Naast het verlenen van advies en assistentie bij het oprichten van een ‘losse BV’, is JKBoekhouding ook thuis in de ins en outs met betrekking tot het oprichten van een holdingstructuur. Wij zijn u dan ook graag van dienst, wanneer u overweegt een holdingstructuur op te richten.

Door onze jarenlange ervaring, kunnen wij u van passend advies voorzien en zijn wij op de hoogte van de meest recente regelgeving. Hiermee bespaart u zichzelf een hoop uitzoekwerk en bent u er zeker van dat uw holdingstructuur op de juiste wijze vorm wordt gegeven. Ook wanneer u twijfelt tussen het oprichten van een losse BV of het oprichten van een holdingstructuur, voorzien wij u hierin graag van advies.

pexels-energepiccom-159888