Oprichting B.V.

ONZE DIENST

Oprichting B.V.

Wat is een BV en wat is het verschil met een eenmanszaak of vof?

In Nederland wordt er gewerkt met verschillende rechtsvormen. Veel voorkomende rechtsvormen zijn de eenmanszaak, vof en BV. Er zijn veel verschillen tussen een BV en een eenmanszaak of vof. Enkele belangrijke verschillen worden hieronder kort besproken:

 • Bij een BV is aangifte vennootschapsbelasting verplicht, bij een eenmanszaak/vof niet
 • Een BV dient opgericht te worden met behulp van een notariële akte, een eenmanszaak/vof niet
 • Een BV heeft aandeelhouders en eventueel een raad van commissarissen, een eenmanszaak/vof niet
 • Bij een eenmanszaak/vof is er sprake van persoonlijke aansprakelijkheid, bij een BV niet
 • Een BV wordt bestuurd door een directie, een eenmanszaak/vof niet

De voor- en nadelen van een BV.

Het oprichten van een BV heeft in vergelijking met een eenmanszaak of vof verschillende voordelen, zoals:

 • Geen persoonlijke aansprakelijkheid
 • Mogelijkheid tot het verkopen van aandelen op termijn
 • Fiscaal voordeliger bij hogere winst

 

Uiteraard zijn er ook diverse nadelen verbonden aan het oprichten van een BV, vergeleken met een eenmanszaak of vof, bijvoorbeeld:

 • Verplichting tot uitbetaling DGA-salaris
 • Geen ondernemersaftrek mogelijk
 • Aandeelhouders beslissen altijd mee
 • Meer verplichtingen, zoals opleveren jaarrekening aan KvK

 

Wanneer u overweegt om een BV op te richten, is het dus belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Uiteraard is het altijd mogelijk om na het oprichten van een eenmanszaak of vof, later alsnog over te gaan naar een BV.

Het oprichten van een BV: aandachtspunten en belangrijke aspecten

Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Allereerst is er voor de oprichting zoals eerder genoemd, een notariële akte nodig. Dit is bij de oprichting van een BV een wettelijk verplicht document. Wanneer er vanuit een bestaande onderneming wordt overgegaan in een BV, dient er in aanvulling hierop een keuze gemaakt te worden met betrekking tot de manier van inbreng. Hierbij kan gekozen worden voor ruisende inbreng of geruisloze inbreng.

De keuze voor de wijze van inbreng kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de hoogte van de winst van de onderneming en de eventuele wens tot het aantrekken van extern kapitaal. Een ander belangrijk aandachtspunt is het DGA-salaris: het minimale bedrag aan uit te keren loon per jaar. Dit bedrag varieert per jaar.

Advies van JKBoekhouding bij het opzetten van een BV

Bij het oprichten van een BV dient u niet over één nacht ijs te gaan. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen en een duidelijk plan van aanpak te maken als voorbereiding voor de oprichting van uw BV. JKBoekhouding is u hier graag bij van dienst. Door onze jarenlange ervaring met de verschillende rechtsvormen, zijn wij uitstekend in staat u te adviseren wanneer u van plan bent een BV op te richten.

Wij helpen u met het in kaart brengen van de vereiste acties en weten exact waar de aandachtspunten liggen bij het oprichten van een BV. Ook wanneer u overweegt om uw eenmanszaak of vof om te zetten naar een BV, bent u bij JKBoekhouding aan het juiste adres.

 

Gratis vrijblijvend gesprek

pexels-negative-space-34092