Jaarrekening

ONZE DIENST

Jaarrekening

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is in het kort gezegd een financieel verslag van een onderneming over het afgelopen jaar. Iedere ondernemer is verplicht om jaarlijks een jaarrekening in te dienen. Deze jaarrekening dient maximaal vijf maanden na afloop van het boekjaar van de onderneming opgeleverd te worden. Een jaarrekening is in het kort gezegd een financieel verslag van een onderneming over het afgelopen jaar.

De jaarrekening bestaat in ieder geval uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting met betrekking tot de balans en de winst- en verliesrekening.  Bij een eenmanszaak is de (verkorte)jaarrekening van belang voor de aangifte inkomstenbelasting, voor BV’s is de jaarrekening nodig en verplicht voor de aangifte vennootschapsbelasting.

Wanneer moeten ondernemers een jaarrekening opleveren?

Voor BV’s en NV’s is het verplicht om ieder jaar een jaarrekening op te stellen en deze jaarrekening tevens te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Hiernaast dient de jaarrekening van een BV of NV ook aangevuld te zijn met een jaarverslag. Over het algemeen geldt: hoe groter de onderneming, hoe uitgebreider de jaarrekening dient te zijn.

Voor eenmanszaken is een ingekorte versie van de jaarrekening vaak voldoende: de verkorte balans en winst- en verliesrekening. Uiteraard is het ook mogelijk om een volledige jaarrekening op te (laten) stellen. Dit kan in sommige situaties nodig zijn of voordelen met zich meebrengen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.

De jaarrekening zelf opstellen als onderneming: wel of niet doen?

Het is over het algemeen niet aan te raden om de jaarrekening van uw onderneming zelf op te stellen als ondernemer. Het opstellen van een jaarrekening is een ingewikkelde en tijdrovende bezigheid, waarbij het uitermate belangrijk is om foutloos werk op te leveren. Voor het opstellen van een jaarrekening is veel specialistische kennis vereist. Ook kunt u door het zelf opstellen van de jaarrekening van uw onderneming bepaalde voordelen of regels missen, hetgeen in uw nadeel kan werken.

Schakel de hulp in van JKBoekhouding bij het laten opstellen van uw jaarrekening.

JKBoekhouding heeft uitgebreide kennis en ervaring met betrekking tot het opstellen van jaarrekeningen van ondernemingen. Bovendien is JKBoekhouding op de hoogte van de meeste recente regelgeving en eisen inzake de jaarrekening. De grootte van uw onderneming maakt hierbij niet uit, JKBoekhouding heeft brede ervaring met het opstellen van jaarrekeningen van alle verschillende rechtsvormen. Wanneer u de jaarrekening van uw onderneming aan ons uitbesteedt, kunt u er zeker van zijn dat uw jaarrekening tot in de puntjes kloppend en volledig is. Hiernaast bespaart u hier zelf veel tijd mee, tijd die u wellicht veel beter kunt besteden aan de dagelijkse werkzaamheden en taken binnen uw bedrijf.

 

Vrijblijvende offerte aanvragen

pexels-minervastudio-2897883